
Ste se kdaj vprašali, zakaj so nekatere kumare v trgovinah pakirane v plastični foliji, druge pa ne? Vprašanje je na mestu, odgovor pa bi znal biti povšeči celo okoljsko zavednim potrošnikom.
Oglaševanje
Na prvi pogled se zdi pakiranje kumaric v plastično embalažo, ko pa imajo vendar svojo naravno lupino, nepotrebno trošenje plastike – še posebej v času, ko si vsi prizadevamo zmanjšati količino odpadkov in varovati planet.
A znanstvene raziskave kažejo, da se za tem tankim slojem plastike skriva zelo praktičen – in okoljsko upravičen – razlog, piše nova.rs.
Oglaševanje
Po raziskavi, objavljeni v reviji Frontiers in Sustainable Food Systems, plastična folija pomembno upočasni izgubo vlage iz kumare, s čimer ohranja njeno svežino bistveno dlje, kot če bi bila nezavarovana.
Ker kumare vsebujejo več kot 95 odstotkov vode, se brez zaščite hitro izsušijo, izgubijo teksturo in okus, na površini pa se pojavijo mehke temne lise.
V eksperimentu, izvedenem v Švici, pa so znanstveniki ugotovili, da pakiranje v folijo zmanjša količino zavrženih kumar skoraj za polovico – z 9,4 odstotka na 4,6 odstotka v maloprodajnih verigah. Več zelenjave torej konča na krožniku in manj v smeteh.
Oglaševanje
Čeprav se plastika sprva zdi kot velik okoljski problem, širša slika pogosto pokaže, da so koristi večje od škode. Raziskava švicarskega inštituta EMPA je pokazala, da je skupni ogljični odtis manjši, kadar so kumare zapakirane v plastiko, kot če niso in se pozneje zavržejo zaradi kvarjenja.
Preprečevanje propadanja hrane s pomočjo plastične embalaže tako pomeni manj odpadkov v celotni verigi – od prevoza in skladiščenja do porabe.

Kot še navaja nova.rs, se plastična folija običajno uporablja pri t. i. angleških ali toplogrednih kumarah. Te imajo tanjšo lupino kot domače sorte, zato hitreje izgubljajo vlago in se prej pokvarijo. Pri poljskih oziroma domačih kumarah, ki imajo debelejšo lupino in trdnejšo strukturo, dodatna zaščita ni potrebna.
Oglaševanje
V velikih trgovskih verigah, kjer mora zelenjava do prodajnih polic prepotovati na stotine kilometrov, je plastična folija trenutno najučinkovitejši način za ohranjanje svežine in preprečevanje zavržene hrane.
N1 PODKAST S SUZANO LOVEC: Ozadje odkritij slavne slovenske znanstvenice
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje
Oglaševanje
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje
Oglaševanje